چه خطراتی گردشگری سلامت در مشهد را تهدید می نماید؟ ، پورسانت 30 تا 40 درصدی دلالان از بیماران خارجی
به گزارش تور گرجستان ارزان، مشهد مرکز استان خراسان رضوی هم اینک به یکی از مقاصد مهم آن دسته از گردشگران خارجی مبدل شده که در قالب گردشگری سلامت به ایران سفر می نمایند اما دلالی و واسطه گری بی ضابطه و گاه سودجویانه عده ای می تواند این ظرفیت به وجود آمده را با مخاطره رو به رو کند.
برای دیدن زیباترین جزیره اندونزی با تور ارزان بالی همراه شوید و شگفتی های جزیره آتشفشانی بالی را از نزدیک شاهد باشد.
افزایش روزافزون شمار این گردشگران خارجی که متقاضی دریافت خدمات درمانی تخصصی پزشکان مجرب، تجهیزات طبی روزآمد و بیمارستانهای برخوردار از آخرین استاندارهای دنیای در کشورمان هستند، جایگاهی خاص و ممتاز به حوزه نوپای صنعت گردشگری سلامت در ایران داده است.
بر اساس آمارهای منتشره سالانه حدود نیم میلیون نفر گردشگر سلامت در ایران تحت درمان قرار می گیرند که در این میان خراسان رضوی با جاذبه ها و ظرفیت های مختلف در جذب گردشگر سلامت در کشور پیشگام است و بر این اساس مشهد دومین مقصد گردشگران سلامت پس از تهران شناخته شده است.
به گفته مسوولان دانشگاه علوم پزشکی مشهد سال گذشته گردشگران سلامت از 56 کشور دنیا در شهر مشهد پذیرش شده اند که افزون بر نیمی از آنها متعلق به کشور عراق بوده اند و بقیه از سایر کشورها مانند کویت، ترکمنستان، جمهوری آذربایجان، افغانستان و پاکستان به این شهر آمده اند.
این در حالی است که به اعتقاد دست اندرکاران حوزه گردشگری، به دنبال تحولات اتفاق افتاده در عراق و منطقه طی چند ماه گذشته حضور گردشگران عراقی در مشهد کاهش چشمگیری نسبت به بازه زمانی مشابه در سالهای گذشته داشته است.
بنا بر اعلام اداره گردشگری سلامت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، پارسال با سفر 550 هزار بیمار خارجی نیازمند درمان تخصصی از کشورهای همسایه به ایران افزون بر 70 هزار نفر آنها در بیمارستانهای کشورمان بستری شده و بقیه نیز خدمات سرپایی پزشکی دریافت کردند.
عرصه گردشگری سلامت به خاطر اهمیت و رونق آن با چالشها و حاشیه هایی نیز روبرو است. فعالیت بی ضابطه و صرفا سودجویانه دلالان و واسطه ها در جذب، معرفی و انتقال بیماران به مراکز درمانی ایران و اخاذیهایی که گاه در این فرایند صورت می گیرند یکی از مهمترین چالشهای حوزه صنعت گردشگری سلامت در شهر مشهد به شمار می رود.
برآورد دو هزار دلال گردشگری سلامت در مشهد
مدیر یکی از کلینیک های قدیمی زیبایی در مشهد که در زمینه گردشگری سلامت نیز فعال است به خبرنگار ایرنا گفت: گردشگری سلامت نقش به سزایی در رشد مالی و اقتصاد مقاومتی دارد اما این نوع گردشگری در کشورمان صنعت نوپایی است و اکنون با چالشهای مختلفی رو به روست.
حامد غلامی اضافه نمود: در حال حاضر بیشتر بیماران مراجعه نماینده به این مرکز را عرب زبان ها به ویژه گردشگران عراقی تشکیل می دهند و به طور معمول جهت عمل کاشت مو، جراحی بینی، زیبایی و پیکرتراشی مراجعه می نمایند.
وی با بیان اینکه تابستان امسال به لحاظ تعداد گردشگران سلامت به خوبی سپری شد ادامه داد: از انتهای مهر ماه امسال تعداد گردشگران سلامت مراجعه نماینده به این کلینیک کاهش چشمگیری یافته است که تحولات منطقه و ناآرامی ها در کشور عراق نقش مهمی در این زمینه داشته است.
وی در ادامه واسطه ها و دلالان را یکی از بزرگترین چالشهای گردشگری سلامت در کشورمان و شهر مشهد بیان نمود و اضافه نمود: این مرکز زیبایی که مجوز گردشگری سلامت دارد توانسته است در حذف واسطه ها موفقیت های زیادی کسب کند و به جرات می توان گفت که اکنون همه بیماران خارجی مراجعه نماینده به این مرکز به وسیله سایت های اطلاع رسانی و یا معرفی سایر هموطنان خود به این مرکز ارجاع داده می شوند.
این مدیر کلینیک زیبایی گفت: طبق برآوردهای صورت گرفته و با اطلاعاتی که از قبل در دسترس است تعداد واسطه ها و دلالان فعال در حوزه گردشگری مشهد بیش از دو هزار نفر است.
غلامی اضافه نمود: گردشگران عرب معمولا کمتر سواد اجتماعی دارند لذا دلالان و واسطه ها که از مناطق عرب زبان کشور مانند شهرهای اهواز و آبادان به مشهد می آیند در نزدیکی مطب دکترها، هتل ها و محل اقامت و یا راستا رفت و آمد آنان قرار گرفته و آنان را به مراکز زیبایی و درمانی راهنمایی می نمایند.
وی ادامه داد: طبق اطلاعات موجود این دلالان با دریافت پورسانت 30 تا 40 درصدی نقش مهمی در انتقال بیماران خارجی به مطب دکترها و یا کلینیک های زیبایی دارند.
او افزود: بهترین راه چاره برای سامان دهی شرایط موجود و ساماندهی دلالان در حوزه گردشگری سلامت ایجاد سایت جامع اطلاع رسانی است که این امر با همکاری و همبستگی مراکز درمانی دارای مجوز گردشگری سلامت و پزشکان فعال در این زمینه و با مدیریت دستگاههای دولتی میسر است.
ساماندهی دلالان گردشگری سلامت در مشهد در حال اجراست
مدیر گردشگری سلامت دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: ساماندهی دلالان و واسطه های غیرمجاز هم اکنون مهمترین مشکل گردشگری سلامت در این کلانشهر و استان خراسان رضوی به شمار می رود که برای کوتاه کردن دست دلالان از حوزه گردشگری سلامت و ساماندهی فرآیند جذب بیماران اقداماتی در حال اجرا است.
دکتر محمد اسماعیل خیامی برخورد جدی با دلالان و واسطه های غیرمجاز در حوزه گردشگری سلامت را نیازمند هماهنگی و همکاری تمام دستگاههای متولی ذکر کرد و اضافه نمود: مشکل عدم ساماندهی واسطه ها به عنوان مهم ترین چالش گردشگری سلامت با همکاریهای بین بخشی در حال رفع شدن است که در این راستا برای ساماندهی واسطه ها دستورالعملی تنظیم و به تایید کمیته گردشگری سلامت استان نیز رسیده است.
وی افزود: بدین منظور مراحل ابتدایی فرآیند اجرایی که شامل اعلام فراخوان ثبت نام در سامانه های مربوطه جهت برنامه ریزی آموزشی و ساماندهی است صورت گرفته و سایر مراحل تا اجرای کامل در حال پیگیری است.
مدیر گردشگری سلامت دانشگاه علوم پزشکی مشهد سایر چالشهای پیش روی گردشگری سلامت در مشهد را شامل مسائل اجتماعی و منطقه ای در کشورهای هدف گردشگری سلامت، مسائل ایجاد بازارهای جدید و عدم تجمیع فعالان گردشگری سلامت استان جهت تنظیم و اجرای راهبردهای تبلیغاتی و بازاریابی بیان نمود.
خیامی به اقدامات دانشگاه علوم پزشکی مشهد در راستای تسهیل امور گردشگری سلامت و ساماندهی و توسعه این صنعت نیز اشاره و بیان نمود: تشکیل کمیته استانی گردشگری سلامت، برنامه ریزی و پیگیری جهت تشکیل جامعه حرفه ای گردشگری سلامت، آموزش دست اندرکاران حوزه گردشگری سلامت در بیمارستانها، برنامه ریزی برای تبلیغات و اطلاع رسانی به بیماران و تشکیل کمیته نظارت و برخورد با مراکز و اشخاص متخلف از جمله این اقدامات است.
ساماندهی مترجمان و راهنمایان گردشگری سلامت برای نخستین بار در کشور از مشهد
مدیرعامل و رییس هیات مدیره انجمن حرفه ای گردشگری سلامت خراسان رضوی نیز به خبرنگار ایرنا گفت: ساماندهی مترجمان و راهنمایان گردشگری سلامت یکی از دغدغه های حوزه گردشگری در مشهد است که بدین منظور طرح ساماندهی مترجمان و راهنمایان گردشگری سلامت در مشهد اجرا شد که این طرح برای نخستین بار در کشور اجرا شده است.
حسین نیکونام اضافه نمود: این طرح براساس مصوبه کمیته گردشگری سلامت استان با همکاری مستقیم انجمن حرفه ای گردشگری سلامت و اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، اداره اماکن عمومی نیروی انتظامی و حمایت معاونت پیشگیری از جرایم دادگستری این استان به صورت آزمایشی در مشهد در حال اجراست.
وی ادامه داد: هدف از اجرای این طرح، ساماندهی مترجمان و راهنمایان گردشگری، آموزش موارد مهم و کاربردی به آنان و جلوگیری از فعالیت دلالان سودجو در این زمینه به استناد ماده هفت قانون توسعه صنعت ایرانگردی و دنیاگردی است.
عضو انجمن گردشگری سلامت کشور گفت: علاقه مندان می توانند با مراجعه به سایت اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان خراسان رضوی به آدرس razavichto.ir یا سایت انجمن گردشگری سلامت این استان به آدرس www.khhta.com به صورت آنلاین در این طرح ثبت نام نمایند.
گردشگری سلامت به گردشگری پزشکی، گردشگری درمان طبیعی و همچنین گردشگری صحت، تندرستی و نیز پیشگیری تقسیم بندی می گردد.
هم اکنون ایران از مقاصد بزرگ گردشگری سلامت در منطقه به شمار می رود و کشورهای همجوار مانند عراق، ترکمنستان، جمهوری آذربایجان، افغانستان و سایر کشورهای منطقه متقاضی استفاده از خدمات و امکانات گردشگری سلامت در ایران هستند.
سالانه بیش از دو میلیون زائر و مسافر خارجی به مشهد سفر می نمایند.
ارائه خدمات به 22 هزار گردشگر سلامت در مراکز بیمارستانی مشهد
مدیر گردشگری سلامت دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: شهر مشهد بعد از تهران بیشترین گردشگر سلامت کشور را به خود اختصاص داده است و سال گذشته بیش از 22 هزار گردشگر سلامت در مراکز بیمارستانی و مراکز جراحی محدود زیر پوشش این دانشگاه خدمات درمانی دریافت نموده اند که این رقم جدای از خدمات ارائه شده در بخش سرپایی است.
دکتر محمد اسماعیل خیامی اضافه نمود: تعداد گردشگران سلامتی که سال گذشته در بخش خدمات ویزیت، سرپایی و پاراکلینیک در مشهد خدمات دریافت نموده اند بیش از 100 هزار نفر است.
وی ادامه داد: مشهد در حوزه گردشگری سلامت به دلیل وجود بارگاه ملکوتی حضرت امام رضا (ع) و از سوی دیگر وجود پزشکان مجرب و کادر درمانی مجهز و هزینه های مناسب درمانی از ظرفیت مطلوبی برخوردار است و می تواند پیشتاز در عرصه گردشگری سلامت در کشور باشد.
مدیر گردشگری سلامت دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: طی این مدت گردشگران سلامت از 56 ملیت مختلف در مشهد پذیرش شده اند که بیشتر آنها به ترتیب از کشورهای عراق، افغانستان، بحرین، ترکمنستان، پاکستان و کویت بوده اند.
خیامی اضافه نمود: با توجه به آمار ثبت شده، درصد بیماران عراقی در سهم پذیرش بیماران گردشگر سلامت از ابتدای امسال تا به امروز 55 درصد بوده است و در شرایط کنونی با توجه به مسائل پیش آمده در عراق کاهش میزان ورودی مسافران و زائران و به تبع آن گردشگران سلامت را شاهد بوده ایم.
وی ادامه داد: هم اکنون 12 بیمارستان و سه مرکز جراحی محدود، مجوز پذیرش گردشگران سلامت در سطح شهر مشهد را دارند و چهار بیمارستان و چهار مرکز جراحی محدود دیگر مراحل نهایی اخذ مجوز مربوطه را می گذارنند.
او تعرفه پزشکی گردشگران سلامت در بخش خصوصی را دو برابر ایرانیها عنوان و بیان نمود: در بخش دولتی مشروط به استفاده از ظرفیت مازاد تختها، این تعرفه حدود سه برابر است.
منبع: چمدان