طرز تهیه زیره پلو؛ از غذاهای سنتی کرمانی
به گزارش تور گرجستان ارزان، زیره پلو یکی از غذاهای معروف و سنتی کرمان است که به صورت گیاهی ونیز همراه با گوشت تهیه می گردد و غذایی سالم، ساده و خوشمزه است.
زیره پلو یا پلو زیره یکی از مقوی ترین و خوشمزه ترین غذاهای سنتی کرمانی است که با زیره سیاه یا مخلوط زیره سیاه و سبز تهیه می گردد. از آنجا که زیره از معروف ترین ادویه ها و سوغاتی های کرمان به شمار می رود، اهالی این خطه از کشورمان در بیشتر غذاهای خود از این ادویه پرخاصیت استفاده می نمایند. جالب است بدانید که زیره پلو جزو غذاهای محلی مازندران نیز محسوب می گردد؛ با این تفاوت که در تهیه آن از دارچین، زیره، فلفل و شنبلیله و کشمش استفاده می گردد.
با توجه به طبیعت گرم زیره و طبع سرد برنج، زیره پلو طبع متعادلی پیدا می نماید و از همین رو، مناسب فصل پاییز و زمستان است؛ ضمن اینکه به برطرف سوء هاضمه، نفخ شکم و کاهش وزن یاری می نماید. این غذا را می توانید با مرغ، تکه های گوشت، گوشت چرخ نموده و گوشت قلقلی تهیه کنید. با این همه، زیره پلو در شکل سنتی خود، غذای ساده ای است که بدون گوشت و به صورت کاملا گیاهی پخته می گردد. برای اینکه با طرز تهیه زیره پلوی کرمانی آشنا شوید، با این مقاله همراه باشید.
هرآنچه باید درباره طرز تهیه زیره پلو بدانید:
- طرز تهیه زیره پلو کرمانی
- طرز تهیه زیره پلو با مرغ
- طرز تهیه زیره پلو با گوشت
- خواص زیره پلو
- طعم زیره پلو کرمانی
زیره پلو کرمانی
مواد لازم برای 2 نفر:
- دو پیمانه برنج
- سه قاشق غذاخوری زیره سیاه آسیاب نشده
- کره و روغن و نمک به مقدار لازم
طرز تهیه زیره پلو کرمانی
1. ابتدا زیره را به مدت 30 دقیقه در آب خیس نموده و سپس آبکشی کنید. آن را روی یک دستمال قرار دهید تا خشک گردد. در صورت تمایل، می توانید زیره را بدون اینکه خیس کنید، به صورت خشک لابه لای برنج بدهید. اگر می خواهید که دانه های زیره زیر دندانتان نیاید، امکان استفاده از پودر زیره نیز وجود دارد.
2. برنج را از سه تا چهار ساعت قبل با آب و نمک خیس کنید. در ادامه آب آن را دور بریزید. در قابلمه ای آب و نمک بریزید و اجازه دهید که روی حرارت زیاد جوش بیاید. برنج را در آن بریزید و وقتی نرم شد، اما هنوز مغز آن کمی دندان گیر بود، برنج را آبکش کنید.
3. کف قابلمه موردنظرتان، مقداری روغن بریزید و برای ته دیگ آن از نان لواش یا سیب زمینی حلقه شده بهره ببرید.
4. مقداری از برنج را در قابلمه بریزید، لابه لای آن زیره (ترجیحا مخلوط زیره سیاه و سبز) بپاشید و همین فرایند را ادامه دهید. برای خوش رنگ شدن برنج می توانید مقداری زعفران دم نموده لای برنج بدهید. سپس درب قابلمه را قرار دهید و حرارت زیر آن را میانه رو به زیاد بگذارید تا برنج کمی بخار کند.
5. حالا نصف لیوان آب و چند قاشق روغن را در ظرف دیگری روی حرارت بگذارید و وقتی داغ شد، روی برنج بریزید.
6. در قابلمه دم کنی بگذارید و حرارت را کم کنید تا برنج دم بکشد.
7. وقتی برنج دم کشید، می توانید مقداری کره آب شده روی آن بدهید و همراه با گوشت یا مرغ سرو کنید.
زیره پلو با مرغ
مواد لازم برای 3 تا 4 نفر:
- سه پیمانه برنج
- سه تکه ران یا یک عدد سینه کامل مرغ
- یک عدد پیاز بزرگ
- چهار قاشق غذاخوری زیره سیاه
- نمک، فلفل سیاه و زعفران به مقدار لازم
- برگ بو یا چوب دارچین (اختیاری)
طرز تهیه زیره پلو با مرغ
1. به تکه های مرغ نمک و فلفل بزنید و آن ها را کنار بگذارید.
2. پیاز را به صورت حلقه ای برش بزنید و کف قابلمه بچینید.
3. مرغ ها را روی پیازها قرار دهید، برگ بو یا چوب دارچین روی آن ها بگذارید، در ظرف را ببندید و حرارت زیر قابلمه را ملایم کنید.
4. مرغ کم کم آب می اندازد. در این مرحله می توانید مقداری زعفران دم نموده در آن بریزید. اجازه دهید که آب مرغ کشید شده و با روغن خودش کمی سرخ گردد.
5. برنج را آبکش کنید و سپس زیره را به آن بیفزایید. مقدار زیره به ذائقه شما بستگی دارد و در نتیجه می توانید آن را کمتر یا بیشتر بریزید.
6. کف قابلمه مقداری روغن بریزید و در صورت تمایل ته دیگ دلخواهتان را بگذارید. مقداری از زیره پلو را کف قابلمه بریزید؛ روی آن چند تکه مرغ قرار دهید و مجددا برنج و مرغ بگذارید. این فرایند را لایه لایه انجام دهید و سپس حرارت زیر قابلمه را کمی زیاد کنید و وقتی بخار داد، حرارت را کم کنید، روی آن مخلوط آب و روغن بدهید و برای آن دم کنی بگذارید. اگر از آب مرغ چیزی برایتان مانده بود، می توانید به جای آب و روغن روی برنج بریزید که حسابی خوشمزه می گردد.
نکته تهیه زیره پلو با مرغ
- زیره پلو را می توانید به صورت کته نیز تهیه کنید. به این ترتیب که پس از پخت مرغ، آن را ریش ریش کنید یا به قطعات کوچک برش بزنید. سپس برنج را به صورت کته همراه با آب و روغن در قابلمه بریزید و وقتی آب آن کم شد، مرغ را به آن اضافه کنید و اجازه دهید که روی شعله کم دم بکشد.
زیره پلو با گوشت
مواد لازم برای 4 نفر:
- 500 گرم گوشت راسته گوساله یا گوسفند
- دو تا سه عدد پیاز
- چهار پیمانه برنج
- دو عدد برگ بو
- دو قاشق غذاخوری رب گوجه فرنگی
- دو قاشق غذاخوری زیره سیاه
- پاپریکا، ادویه کاری، دارچین و زعفران دم نموده به مقدار لازم
- نمک، فلفل سیاه و زردچوبه به مقدار لازم
طرز تهیه زیره پلو با گوشت
1. گوشت راسته گوساله یا گوسفند را همراه با یک عدد پیاز قاچ شده، برگ بو، زردچوبه، فلفل سیاه و آب روی حرارت بگذارید تا آب آن جوش بیاید.
2. سپس حرارت را کم نموده و صبر کنید که گوشت در مدت زمان دو تا سه ساعت بپزد. وقتی گوشت پخت، آن را از قابلمه درآورید و آب گوشت را از صافی رد کنید.
3. در تابه ای مقداری روغن بریزید تا داغ گردد. یک عدد پیاز خلالی را در آن تفت دهید تا طلایی و سبک گردد.
4. حالا نوبت به افزودن زردچوبه و رب گوجه فرنگی است که باید تفت دهید تا بوی خامی رب گرفته گردد و رنگ باز کند.
5. گوشت پخته را به تکه های درشت خرد کنید و همراه با پودر دارچین در تابه بریزید و هم بزنید تا قدری سرخ گردد.
6. کمی نمک و زعفران دم نموده روی گوشت بریزید و آب گوشتی که صاف نموده بودید، به مواد اضافه کنید. در ظرف را ببندید و بگذارید برای 15 تا 20 دقیقه طعم مواد به خورد هم بفرایند.
7. زیره پلو را به روشی که ذکر شد تهیه نموده و گوشت را در کنار آن سرو کنید.
نکته تهیه زیره پلو با گوشت
- در صورتی که بخواهید زیره پلو را به شکل کته تهیه کنید، زیره خشک را با کمی کره تفت دهید تا عطروبوی آن حسابی بلند گردد. سپس برنج را همراه روغن و نمک به آن اضافه و حرارت زیر قابلمه را زیاد کنید و وقتی جوش آمد، زیر آن را مقداری کم کنید. وقتی آب غذا کشیده شد، حرارت را ملایم کنید و برنج را دم بگذارید.
- علاوه بر تکه های گوشت می توانید از گوشت قلقلی نیز بهره ببرید. طرز تهیه زیره پلو با گوشت قلقلی به این روش است که حدود 300 گرم گوشت چرخ نموده (مخلوط گوشت گوساله و گوسفندی)، یک عدد پیاز رنده شده که آب آن گرفته شده است، نمک، فلفل سیاه و کمی زردچوبه را با هم مخلوط کنید و خوب ورز دهید. در داخل گوشت نیز می توانید از زیره سبز و سیاه پودرشده یا آسیاب نشده بهره ببرید. اگر مواد کمی شل بود، می توانید به مقدار یک قاشق غذاخوری به آن آرد نخودچی بزنید. از این مخلوط به مقدار گردو یا کوچک تر بردارید و قلقلی کنید. سپس همه گوشت های قلقلی را برای 10 دقیقه در فریزر بگذارید تا مسنجم گردد و بعد در مقداری روغن سرخ کنید. پس از اینکه زیره پلو را در قابلمه ریختید، گوشت های قلقلی را روی برنج بچینید و در آن را دمکنی بگذارید و اجازه دهید که گوشت همراه با برنج بپزد و از طرفی طعم گوشت به خورد برنج برود.
- زیره پلو را می توانید با گوشت چرخ نموده نیز تهیه کنید. یک عدد پیاز خردشده را در مقداری روغن تفت دهید تا طلایی گردد. سپس 300 گرم گوشت چرخ نموده را همراه با زردچوبه، دارچین و فلفل سیاه به پیاز اضافه کنید و هم بزنید تا گوشت تغییر رنگ دهد. برای اینکه گوشت مغزپخت گردد، کمی آب روی آن بریزید و بگذارید با حرارت ملایم بپزد. هنگام ریختن زیره پلو در قابلمه می توانید مایه گوشتی را لابه لای برنج بدهید و بعد دم بگذارید یا اینکه موقع سرو زیره پلو، مایه گوشتی را روی آن بریزید و میل کنید.
خواص زیره پلو
جالب است بدانید طبق یافته دانشمندان، ادویه های خاصی مثل میخک و زیره، مکمل های خوبی برای برنج هستند؛ به خصوص که این ادویه ها به عنوان ادویه های لاغری محسوب می شوند، سموم بدن را دفع می نمایند و در افزایش سوخت وساز بدن تاثیر دارند. علاوه بر این مصرف برنج همراه با زیره به کاهش حجم دریافتی غذا می انجامد و فرایند هضم برنج سریع تر و راحت تر انجام می گردد.
زیره، سطح کلسترول خون را پایین می آورد و به کاهش قند خون یاری می نماید. کاهش استرس، بهبود دیابت، کاهش درد معده و نفخ و تقویت حافظه از دیگر مزایای خواص استفاده از زیره همراه با برنج است. علاوه بر این، زیره سیستم ایمنی بدن را تقویت می نماید، به علت داشتن خاصیت ضدمیکروبی و آنتی بیوتیکی در جلوگیری از مسمومیت غذایی موثر است و خواص ضدسرطانی دارد.
طعم زیره پلو کرمانی
زیره پلو از آن دست غذاهای ساده و خوش عطروبوی کرمانی است که به علت خواص متعددش، گزینه ای عالی برای یک وعده غذای سالم به شمار میرود. زیره پلو را نه تنها می توانید به صورت ساده و گیاهی نوش جان کنید، بلکه امکان تهیه آن با گوشت قرمز و سفید نیز وجود دارد که بسته به ذائقه خودتان می توانید غذای لذیذی را برای اعضای خانواده تان تدارک ببینید.
اگر با مطالعه این مقاله از خبرنگاران ترغیب شده اید، غذای سنتی کرمانی ها را تهیه کنید و عطروبوی خوش زیره را به خانه خود ببرید، دست به کار شوید و ضمن تهیه زیره پلو، از غذای خود عکاسی کنید و با تگ کردن خبرنگاران در اینستاگرام ([email protected])، عکس هایتان را با مخاطبان ما به اشتراک بگذارید. علاوه بر این، اگر اهل کرمانی هستید یا تجربه تهیه این غذای معرکه را دارید، در پایین این مقاله از نظر خود برای ما بگویید.
منبع: کجارو / shop.bahramansaffron.com / cookpad.com / irancook.ir / hanichef.blogfa.com / yjc.ir / نمناک / parsiday.com