استراحت بورس پس از 21 روز
به گزارش تور گرجستان ارزان، روز گذشته پس از 21 رشد متوالی، خاتمه شاخص کل بورس تهران تصمیم گرفت تا اندکی استراحت کند. از این رو دیروز این نماگر با کاهش 2591 واحدی روبرو شد و به کانال 977هزار واحدی عقب نشینی کرد. افت 27/ 0 درصدی دماسنج اصلی تالار شیشه ای درحالی رقم خورد که در یک فرایند صعودی پرشتاب میزان رشد این نماگر از ابتدای سال 99 تا به امروز به بیش از 91 درصد رسیده بود. از این رو هرگونه کاهش قیمتی کاملا طبیعی به نظر می رسد.
به گزارش دنیای اقتصاد، دیروز هرچند در ساعات ابتدایی معاملات شاخص سهام افت حدود 15 هزار واحدی را تجربه کرد، اما در ادامه با فروکش نسبی عرضه ها و خودنمایی خریداران بیش از 3/ 1 درصد از افت خود را جبران کرد و در مرز ورود به کانال 978 هزار واحدی نهاده شد. روز گذشته نیز دنیای اقتصاد در گزارشی تحت عنوان تردید بورس در مرز میلیونی با بعضی از کارشناسان بورسی به تبادل نظر نشست و نظر آن ها را درخصوص مقاومت یک میلیونی شاخص سهام جویا شد. قریب به اتفاق تحلیلگران معتقد بودند که مقاومت اتفاق افتاده که از روز سه شنبه خود را نشان داد عموما ساخته و پرداخته ذهن معامله گران است و پس از رشد 91 درصدی این نماگر در امسال نیز کاملا طبیعی می کند.
این شرایط در معاملات روز گذشته بورس تهران نیز کاملا مشهود بود به طوری که هر چه به ساعات پایانی بازار نزدیک می شدیم از حجم صف های فروش کاسته می شد و جذابیت قیمت سهم ها بعد از کاهش اول وقت، خریداران را راهی تالار نموده بود. از این رو طی معاملات روز چهارشنبه بورس تهران، شاخص سهام پس از عقبگرد به کانال 965هزار واحدی، تغییر جهت داد و در نهایت به افت 2591 واحدی بسنده کرد. در این میان، اما نکته قابل توجه غلبه خریداران بر فروشندگان بود به طوری که با وجود افت شاخص سهام، اما شاهد صف خرید 2623 میلیارد تومانی در 101 نماد معاملاتی در مقابل صف فروش 796 میلیارد تومانی در نماد معاملاتی 70 بنگاه بورسی بودیم. ارزش معاملات خرد سهام نیز که روز های پیش به رکورد های طلایی دست یافته بود، دیروز رقم 12 هزار و 843 میلیارد تومان را تجربه کرد که هرچند نسبت به دو روز قبل آن با کاهش همراه شد، اما در مقایسه با گذشته جهش قابل توجهی را نشان می دهد.
دیروز نماد های کوچک تر بازار با افت قیمت بیشتری روبرو شدند به طوری که در مقابل افت 27/ 0 درصدی شاخص کل، شاخص هم وزن که نشانی از اثرگذاری یکسان نماد ها دارد، بیش از 7/ 0 درصد کاهش یافت. در میان برترین گروه های صنعت نیزگروه بانکی ها با دادوستد 2051 میلیارد تومانی در صدر ایستاد، اما پس از آن صنایع کامودیتی محور بودند که در کانون توجه بورس بازان نهاده شدند. در این میان گروه فرآورده های نفتی در روز منفی شاخص سهام، با رشد میانگین قیمت سهام زیرمجموعه خود همراه شد و صعود 4/ 4 درصدی را تجربه کرد. معدنی ها دیگر گروه کالامحور بازار بودند که با رشد میانگین قیمت ها به میزان 1/ 2 درصد همراه شدند. در آن سو، اما دو گروه محصولات شیمیایی و فلزات اساسی به ترتیب با کاهش 9/ 1 و 06/ 0 درصدی شاخص صنعت خود روبرو شدند.
پول و دیگر هیچ
واقعیت این روز های بورس تهران، جهت گیری قیمت ها با اهرمی تحت عنوان پول است. پول هایی که در عدم جذابیت بازار های موازی و به انگیزه کسب سود های چند صد درصدی در کوتاه ترین زمان ممکن، سرمایه گذاری در بازار سهام را برگزیده و روانه گردونه معاملات این بازار شده اند. این شرایط سبب شده تا ارزش معاملات هزار میلیارد تومانی که در دو سال اخیر رویایی برای فعالان بازار سهام بود، این روز ها سطوح 16 هزار میلیارد تومانی را نیز تجربه نموده است تا رکوردزنی های متوالی در این بازار به امری طبیعی تبدیل گردد. از این رو هر اصلاح قیمتی به فرصتی برای ورود سرمایه ها تبدیل می گردد. در این اوضاع و احوال دیگر نگاه به معیار های ارزندگی سهام جایی ندارد و هرگونه عرضه ای با قدرت پول مهار می گردد. دیروز نیز همین قدرت پول بود که توانست جهت شاخص سهام را تغییر دهد و از افت این نماگر بکاهد. از این رو به اعتقاد بسیاری از تحلیلگران تا زمانی که ورود نقدینگی به گردونه معاملات سهام ادامه دارد، به احتمال قوی قله نوردی بورس تهران نیز تداوم خواهد یافت.
بوی بهبود از بازار جهانی
دیروز بهای هر بشکه نفت خام برنت در زمان تنظیم گزارش (ساعت 16 روز چهارشنبه) با رشد 5/ 3 درصدی به 6/ 31 دلار بر هر بشکه رسید. هر بشکه نفت خام آمریکا نیز در ششمین رشد متوالی خود به سطح 4/ 25 دلار رسید. همچنان موج گشایش های بعد از قرنطینه در آمریکا، اروپا و آسیا عامل اصلی جهش نفت است. البته موسسه نفت آمریکا (API) سه شنبه در سیگنالی منفی گفت که 4/ 8 میلیون بشکه نفت در هفته قبل به مخازن این کشور اضافه شده است؛ درحالی که تحلیلگران انتظار افزایش 8/ 7 میلیون بشکه ای موجودی ها را داشتند. همین موسسه خبر از کاهش 2/ 2 میلیونی موجودی های بنزین داد و سیگنال مثبتی به بازار فرستاد. بازگشایی کسب وکار ها توجه سرمایه گذاران را به فلز مس نیز جلب کرد و تعداد موقعیت های فروش (Short) مس در کمترین سطح 14 هفته اخیر واقع شده است و قیمت ها صعودی است. از این رو بهای هر تن مس با رشد 1/ 1 درصدی در سطح 5203 دلار نهاده شد. ادامه این فرایند رو به بهبود در روز های آینده می تواند معاملات بورس تهران را تحت تاثیر قرار دهد. به ویژه آنکه درحال حاضر بیش از 60 درصد از ارزش کل بازار سهام در اختیار شرکت های کالامحور واقع شده است و ادامه رشد قیمت سهام این بنگاه های مالی شاخص کل را در جهت صعودی رهنمون خواهد نمود.
28 روز با حقیقی ها
در روزی که شاخص سهام افت 27/ 0 درصدی را تجربه کرد، بازیگران حقیقی برای بیست و هشتمین روز متوالی در نقش خریدار ظاهر شدند. در این جهت روز چهارشنبه حدود یک میلیارد و 986 میلیون سهم به ارزش 1088 میلیارد تومان به پرتفوی حقیقی ها افزوده شد. در میان 38 صنعت فعال بورسی نیز دیروز بیشترین خالص خرید بازیگران حقیقی در سهام زیرمجموعه گروه بانک ها و موسسات اعتباری رقم خورد. به این ترتیب دیروز 418 میلیارد و 740 میلیون تومان از پرتفوی حقوقی ها به سبد سهام معامله گران خرد افزوده شد. پس از آن نیز گروه کانه های فلزی شاهد خالص تغییر مالکیت 333 میلیارد و 650 میلیون تومانی در جهت حقوقی به حقیقی بودند. فلزی نیز دیروز مورد توجه معامله گران خرد بازار نهاده شدند و خالص خرید 206 میلیارد و 100 میلیون تومانی را رقم زدند.
در میان شرکت های بورسی نیز نماد معاملاتی شرکت توسعه معادن و فلزات در اولویت خرید معامله گران خرد نهاده شد. از این رو دیروز 268 میلیون و 600 هزار سهم ومعادن به ارزش 292 میلیارد و 370 میلیون تومان در سمت حقوقی به حقیقی جابه جا شد. در وبملت نیز حقیقی ها خالص خریدی به میزان 190 میلیارد و 300 میلیون تومان را رقم زدند. سهام فولاد مبارکه اصفهان نیز دیروز مورد توجه بازیگران خرد بازار نهاده شد. در این نماد معاملاتی روز گذشته حدود 111 میلیون و 560 سهم به ارزش 113 میلیارد و 800 میلیون تومان از پرتفوی حقوقی ها به سبد سهام معامله گران خرد افزوده شد.
در آن سوی بازار، اما این نماد های زیرمجموعه گروه چند رشته ای صنعتی بورس تهران بودند که مورد توجه معامله گران عمده نهاده شدند. این گروه دیروز در غیاب شستا شاهد جابه جایی افزون بر 83 میلیارد تومان نقدینگی در جهت حقیقی به حقوقی بود. شستا عصر روز سه شنبه با ارسال گزارشی روی سامانه کدال گفت میزان 72/ 16درصد از سهام شرکت سرمایه گذاری صنایع پتروشیمی مورخ 10 اردیبهشت 99 واگذار شده و این شرکت توانست مبلغ 501 میلیارد تومان سود کسب کند.
همچنین دیروز درگروه رایانه، 33 میلیارد و 140 میلیون تومان به پرتفوی حقوقی ها افزوده شد. در میان شرکت ها نیز سهام شرکت سرمایه گذاری گروه توسعه ملی شاهد خالص تغییر مالکیت 84 میلیارد و 600 میلیون تومان به سمت پرتفوی حقوقی ها بود.
در بازار چه گذشت؟
در روزی که شاخص کل بورس تهران با افت 2591 واحدی روبرو شد، نماد معاملاتی شرکت های صنایع پتروشیمی خلیج فارس و گروه مپنا در مجموع فشاری حدود 4200 واحدی بر شاخص کل تحمیل کردند. در مقابل، اما سهام بنگاه های پالایش نفت تهران، معدنی و صنعتی گل گهر و گسترش نفت و گاز پارسیان به مدد این نماگر آمدند.
بیشترین افزایش قیمت در این روز ازآن سهام شرکت های پارس خودرو، پالایش نفت تهران، زامیاد، بیمه پارسیان و مهرکام پارس شد و در مقابل شرکت های سرمایه گذاری صندوق بازنشستگی، توسعه صنایع بهشهر، صنایع آذرآب، فرآورده های نسوز آذر، داده گستر عصرنوین و صنایع کاغذسازی کاوه بیشترین افت قیمت روزانه را تجربه کردند.
دیروز همچنین طولانی ترین صف های خرید از آن نماد معاملاتی پالایش نفت اصفهان شد. شپنا که در 8 روز معاملاتی گذشته سودی بالغ بر 47 درصد از آن سهامداران خود نموده است، دیروز با مازاد تقاضای 540 میلیارد تومانی همراه شد.
منبع: فرارو