نگاهی به تاریخچه خانه میرزا کوچک خان جنگلی
به گزارش تور گرجستان ارزان، ایسنا/ این خبر پیرامون نگاهی به تاریخچه خانه میرزا کوچک خان جنگلی برای شما نوشته شده است.
سال 1381 درست در لحظه ای که کلنگ نوسازی بر پیکره نحیف خانه یونس استادسرایی فرود آمد، نوه شیخ علی امین ورزلی یکی از بازماندگان جنبش جنگل جلوی لودر تخریب را گرفت. با هوشمندی مرتضی شگفت در کسوت شهردار وقت و حمایت همه جانبه نخستین دور شورای شهر رشت، کمکهای مردمی هم برای بازسازی و احیای خانه کوچک جنگلی سرازیر شد.
این خانه یادآور رشادت ها و مجاهدت های مشروطه خواستار گیلانی است که بعد از شکست مشروطه دوباره اسلحه به دست گرفته و در خفای جنگلهای گیلان، خواب را بر چشم استعمار حرام کردند.
شهردار اسبق رشت درباره چگونگی خرید خانه میرزا می گوید: بخاطر دارم شب آدینه بود و من خارج از رشت بودم، یکی از بستگان به من زنگ زد و گفت: برای خانه میرزا مجوز ساخت گرفته اند و دارند خانه خراب می نمایند. همان شب با مهدی زاده، شهردار منطقه یک تماس گرفتم و گفتم: همین امشب جلوی ادامه تخریب را بگیر.
فردا صبح به اتفاق بعضی اعضای شورا و یک دوربین فیلمبرداری به مکان مورد نظر رفتیم. متاسفانه سقف خانه و بخش زیادی از طبقه فوقانی تخریب شده بود.
مرتضی شگفت زده می افزاید: وراث این خانه 7 یا 8 نفر خانم بودند که بعد از ممانعت شهرداری از تخریب خانه با عصبانیت و داد و فریاد به دفتر من آمدند.
من گفتم این مکان میراثی است و نمی توانید بسازید. آنها روزنامه ای به من نشان دادند و گفتند دو سال پیش ما در روزنامه آگهی دادیم و اعلام کردیم که این خانه میرزا کوچک خان است و از شهرداری و میراث فرهنگی خواستیم خانه را از ما بخرد در غیر اینصورت ما تصمیم داریم خانه را نوسازی کنیم ولی در این مدت هیچ کس اقدامی ننموده است.
البته ایشان حق داشتند از دست نهادهای متولی عصبانی باشند ولی با این حال آنها را متقاعد کردم که این خانه را به همین شکل مخروبه به شهرداری بفروشید و در عوض تضمین کردم زمینی به آنها بدهم.
مبلغ معامله حدودا 60 میلیون تومان بود. من هم به کمک دایره حقوقی شهرداری و مجوز شورا، زمینی را که کاربری فضای سبز داشت و ملک شهرداری بود در کمیسیون ماده 7 تغییر کاربری داده و برای ورثه خانه میرزا مجوز مسکونی صادر کردم.
بعد از آن مرحوم خمامی زاده و آقای جکتاجی نزد من آمدند و اعلام آمادگی کردند که بنیاد فرهنگی پژوهشی میرزا کوچک جنگلی آمادگی دارد خانه تخریب شده را از روی عکسهای موجود بازسازی کند و هزینه آن را نیز متقبل گردد و با مصوبه شورای شهر مخروبه ای بنام خانه میرزا در اختیار بنیاد میرزا نهاده شد.
رئیس کمیسیون فرهنگی اجتماعی دور نخست شورای شهر رشت در خصوص این واگذاری می گوید: به خاطر دارم کارشناسان میراث فرهنگی پس از بازدید از خانه ای که نیم آن کاملا تخریب شده بود، اعلام کردند که این خانه قابل بازسازی نیست. با این وجود بنیاد پژوهشی میرزا اطمینان داد که میتوان خانه میرزا را با همان سبک گذشته و از روی تصاویر موجود از نو ساخت.
سروش اکبرزاده پیرامون نگاهی به تاریخچه خانه میرزا کوچک خان جنگلی اضافه نمود: طی قراردادی که شورای شهر با اعضای هیات مؤسس بنیاد پژوهشی میرزا منعقد کرد، خانه میرزا به شرط نوسازی به سیاق گذشته، 99 ساله به بنیاد مذکور اجاره داده شد. مشروط بر آنکه در این خانه فعالیتهای فرهنگی پژوهشی انجام گردد.
آن موقع شهرداری رشت به جز هزینه تملک، تنها چهار میلیون تومان با مصوبه شورا برای بازسازی خانه هزینه کرد. البته یک میلیون تومان نیز اعضای شورا از بودجه شخصی کمک کردند. ولی مابقی هزینه ها از کمکهای مردمی و خیرینی تامین شدکه بنیاد پژوهشی نهضت جنگل آن را مدیریت می کرد.
بین سالهای 1381 تا 1384 در ماهنامه گیله وا گزارش روند بازسازی خانه میرزا به اطلاع عموم می رسد. این جریده با انتشار دو ویژه نامه (اولی در 11 آذر 1384 و دومی در 13 مرداد 1385) ریز مبالغ اهدایی و نام افراد و نهادهای مشارکت نماینده را منتشر کرد. در میان این اسناد مهم از بانویی که 20 هزار تومان نذر بازسازی خانه میرزا نموده تا اساتید غیر ایرانی مقیم خارج از کشور جالب توجه است.
مدیر مسئول دو ماهنامه گیله وا درباره کوشش های بنیاد پژوهشی میرزا در بازسازی خانه میرزا کوچک می گوید: در آن سالها پروفسور شاهپور رواسانی رئیس هیئت مدیره بود و چون بنیه مالی بهتری نسبت به بقیه داشت، شخصا مبالغ قابل توجهی برای بازسازی خانه کمک کرد.
مرحوم میرابوالقاسمی، نایب رئیس بنیاد و جمشید مهربان راد خزانه دار بود و به تفکیک تمامی حساب ها و کمک های نقدی و غیر نقدی مردم و مؤسسات دولتی و غیردولتی را ثبت می کردند. من عهده دار امور روابط عمومی و تبلیغات بودم.
گیله وا مشترکانی در ایران و خارج از کشور دارد به همین علت اولا برای جلب کمک های بیشتر و بعلاوه برای آنکه اسناد این کمک ها در تاریخ این شهر بماند، دو ویژه نامه منتشر کردیم تا خوانندگان از روند بازسازی باخبر باشند.
محمد تقی پور احمد جکتاجی می افزاید: بنده از درج نام و اندازه کمک های مردمی در گیله وا چند هدف داشتم، اول اینکه اسنادی بودکه باید در تاریخ می ماند، دوم ترویج این عمل خیرخواستاره و سوم اینکه نسل آینده وقتی نام پدر و پدربزرگ خود را در فهرست خیرین ببیند، هم افتخار می نماید و هم الگویی برای نسل جوان در پیشبرد کارهای فرهنگی می گردد.
بخش قابل توجهی از کمکها به وسیله اساتید ایرانی مقیم اروپا و آمریکا انجام شد. حتی اساتید غیر ایرانی که علاقمند به میرزا بودند، برای بازسازی این خانه مبالغ نقدی فرستادند نظیر دکتر اوزیوس کارلوس کاپلای اسپانیایی استاد تاریخ دانشگاه آلمان، دکتر میشل اشتاینر از آلمان و یک دکتر هندی به نام کایفی مقیم آلمان و دکتر یانگو از پاکستان. حتی بنیاد فرهنگی ارامنه هور آن موقع مبلغ 30 هزار تومان برای بازسازی خانه میرزا کمک کردند. بعضی عزیزان با خرید قفسه کتاب، سیستم حرارتی و دیگر تجهیزات ما را کمک دادند.
پور احمد جکتاجی یادآور می گردد: زمانی که کلید خانه میرزا در اختیار بنیاد نهاده شد، تازه متوجه عمق تخریب شدیم. سقف و ایوان بطور کامل تخریب شده بود، درب و پنجره ها از قبل کنده شده و در واقع تنها چند جرز دیوار به جای مانده بود. ظاهرا چند خانوار در این خانه ساکن بودند و با اضافه نمودن پله های میانی و اضافه کردن دیوارهای حایل بنا را از حالت اصلی خود کاملا تغییر داده بودند. به نظر می رسید مالک آخری زغال فروش بوده، زیرا چوب های عمارت را کنده و در گوشه حیاط ذغال تهیه می نموده است! بنابراین قبل از انجام هر کاری از اداره میراث فرهنگی خواستیم، شرایط موجود را صورت مجلس کند و کارشناسان میراث هم تایید کردند که 90 درصد این خانه تخریب شده و اصلا قابل بازسازی نیست.
برای بازسازی مهندس روبرت واهانیان، مهندس دلشاد و کارشناس ناظری هم از سازمان میراث فرهنگی مشارکت کردند و از روی عکسهای موجود و فیلم مستندی که دهه 60 از صدا و سیما پخش شده بود و بعلاوه گفت و گو با پیران محله ای که به این خانه رفت و آمد داشتند، نقشه جدیدی برای ساخت خانه تهیه کردیم. پله های میانی و دیوارهای حائل برداشته شد و بنا عینا به شکل اول از نو ساخته شد.
تنها تفاوت در بنای اصلی، تالار طبقه فوقانی است که برای آنکه از باد و باران در امان بماند، با چوب های یک متری و پنجره محافظت شده است.
منبع: همگردی