کشف فسیل حشرۀ 280 میلیون ساله همراه با گردۀ گل!
به گزارش تور گرجستان ارزان، فسیل حشره ای نزدیک روستای چِکاردای روسیه کشف شده است که که غرق گرده است و شاید قدیمی ترین گرده افشان شناخته شده باشد.
خبرنگاران | بیش از 200 میلیون سال پیش صد ها حشره باستانی در رسوبات حوالی ساحل رودخانه سیلوا که از اورال جاری می گردد، محبوس شدند. حالا، دانشمندانی که این موجودات فسیل شده را آنالیز می نمایند چیزی را کشف نموده اند که به ظاهر لحظه سرنوشت سازی در تاریخ است: اینها فسیل قدیمی ترین حشرات شناخته شده غرق گرده و شاید بتوان گفت نخستین گرده افشان های گیاه جهان است.
به گزارش خبرنگاران ، فسیل های کمیاب حشرات گوش خزک-مانند زمانی کشف شدند که فسیل شناسان سنگ های حوالی ساحل رودخانه نزدیک روستای نیمه متروکه چکاردا در روسیه را شکافتند. این نمونه ها که قدمت شان 280 میلیون سال است، از نمونه اولیه حشرات پوشیده از گرده با 120 میلیون سال سن هم قدیمی تر هستند.
حشرات فسیل شده که به تیلیاردمبید (tillyardembiids) شناخته می شوند روی سر، بدن و پاهایشان انبوهی از گرده داشتند که زیر یک میکروسکوپ فلورسنت شبیه گوی زینتی درخت کریسمس به نظر می رسند. محققان دریافتند این گرده ها متعلق به نوع محدودی از گیاهان بذردِه و بدون گل به نام بازدانگان (gymnosperms) است. گیاهان گل دِه 150 تا 250 میلیون سال پیش تکامل یافتند، اما 100 میلیون سال پیش رایج تر شدند چرا که افزایش گرده افشان ها به دگرگونی تنوع حیات خاکی روی زمین یاری کرد.
تیم های زیست شناسی روسیه و لهستان تصدیق کردند که غیرممکن است بدانیم آیا حشرات باستانی به گرده افشانی در دوره پرمین یاری نموده اند یا نه، اما این موجودات با خوردن گرده ها و پوشاندن خودشان در دانه ها، پیشرو تکاملی برای روابط سودمند دوطرفه بودند.
الکساندر کراموف؛ محقق ارشد موسسه دیرین شناسیِ آموزشگاه روسی علوم در موسکو از این فسیل می گوید: مثل لمس کردن گذشته بود. این کشف روشنی بخش تکامل اولیه گرده افشانی حشره است و مدرک مستقیمی از پراکندگی گرده از طریق حشرات دوران اول (پالئوزونیک) است. می توان گفت تیلیاردمبید ها بدخوراک بودند و فقط در خصوص نوع محدودی از گیاهان میزبان تخصص داشتند.
دوره پرمین 47 میلیون سال آخر عصر پالئوزوئیک را پوشش می دهد (بین 250 تا 540 سال پیش). حشرات زیادی در کهربا هایی به قدمت 100 میلیون سال پیش حفظ شده اند.
تیلیاردمبید ها بال داشتند، پس به طور بالقوه در پراکندن گرده بسیار موثر بودند، اما این که آیا حشرات به عنوان گرده افشان های گیاهان با بازدانگان با هم تکامل یافتند، احتمالاً معما باقی می ماند.
کراموف می گوید: ما نمی توانیم با ماشین زمان به عقب برویم تا ببینیم آیا این حشرات کار گرده افشانی را انجام می دادند یا نه. حتی اگر آن ها بازدانه های باستانی را تمام روز گرده افشانی نموده باشند، هیچ راهی برای اثبات قطعی آن از طریق دیرین شناسی وجود ندارد. کسی چه می داند؟ شاید آن ها صرفاً گرده را می بلعیدند و گیاهان نفعی از آن نمی بردند؟ در هر صورت، چیزی که با قطعیت می توانیم بگوییم این است که تیلیاردمبید ها به نوع محدودی از گیاهان سر می زدند و گرده آنها را در مقادیر زیادی حمل می کردند. پس نمی فهمم چرا نباید گرده افشانی مینموده است.
بَری لوماکس، استاد دیرین زیست شناسی گیاهان از دانشگاه ناتینگهام می گوید: روابط گیاه-حشره جهانی امروز را تعریف می نماید. خدمات گرده افشانی، پشتیبان اصلی بخش اعظم فراوری غذای ما است. این مطالعه شواهد قدمت این رابطه را در اختیار ما گذاشت؛ رابطه ای که مدت ها پیش از تکامل گل ها شکل گرفت. این اتفاق احتمالاً در دوره کرتاسه رخ داد؛ حدود 135 میلیون سال پیش. نکته هیجان انگیز درباره این اکتشاف، این حقیقت است که به ظاهر درجه ای تخصص در روابط گیاه-حشره وجود داشته است و اینکه قدمت این تخصص بیشتر از گیاهان گل ده است و این امر نشان دهنده احتمالِ قدیمی تر بودن گرده افشانی حشرات از گل ها است.
مترجم: زهرا ذوالقدر
منبع: فرادید